U istraživanju koje je sprovedeno na Dečjoj bolnici u Filadelfiji, naučnici su deci sa alergijom na jaja davali obroke koje sadrže jaja pripremana pola sata na temperaturi od 180 stepeni. Više od polovine dece (56 odsto) pokazalo je toleranciju na ovako pripremljen obrok, što je navelo autore na zaključak da je većina njih prevazišla alergiju. Tako se savetuje postepeno uvođenje termički obrađenih jaja kao način razvijanja tolerancije.

Cilj druge studije bio je da se otkrije u kom procentu mogu da nestanu ili se smanje najčešće alergije na hranu kada deca napune 10 godina. Toleranciju na jaja razvilo je 55 odsto ispitanika koja su ranije bila alergična, ali je i 45 odsto dece alergične na mlečne proizvode prevazišlo svoju alergiju u periodu do 6 ili 7 godine. Međutim, kod alergije na koštunjavo voće je tek 16 odsto dece prestalo da reaguje do 12 godine, dok je to bio slučaj kod alergije na školjke u tek 14 odsto ispitanika.

Istraživanje pokazuje da dečaci lakše razviju toleranciju na hranu od devojčica. Iako su ova istraživanja ohrabrujuća, eksperti savetuju roditeljima da budu oprezni ukoliko uvode u ishranu one sastojke na koje su deca bila alergična, kao i da to rade isključivo pod nadzorom lekara.