Doktor Džozef Baron, vođa naučnog tima, izjavio je da je najvažnije da se sa odvikavanjem od pelena počne između 27. i 32. meseca deteta, a da nije važno na koji način će roditelji to činiti - što ranije po zahtevu roditelja ili kada dete samo pokaže interesovanje i volju.


U ispitivanju je učestvovalo 147 dece koja nisu imala nikakve urinarne probleme, i 58 dece kod kojih su zabeleženi određeni problemi, na primer nekontrolisano ili učestalo mokrenje. Rezultati su pokazali da ne postoji veza između metoda odvikavanja od pelena i urinarnih problema.


Naučnici savetuju roditelje da ne budu nervozni i da podstiču i ohrabruju svoju decu u toku privikavanja na nošu. Ono što može biti uzrok kasnijih urinarnih problema je kada dete trpi do poslednje sekunde, a razlog tome može biti sam temperament deteta, određeni traumatični događaj, ili strah deteta od odlaska u toalet. Zato se ipak savetuje da se sa odvikavanjem počne kada dete samo pokaže spremnost.


Saveti za lako odvikavanje od pelena
:
•    Pratite znakove koji pokazuju da je vaše dete spremno za odvikavanje od pelena- ukoliko pokazuje zainteresovanost za nošu, duži vremenski period preko dana ostaje suva pelena, u stanju je da sluša i prati instrukcije, ume da se svuče, i rečima, izrazom lica ili na neki drugi način ume da pokaže da želi da ide u toalet
•    Vežbajte sedenje na noši - čak i ako neće da vrši nuždu, neka se navikava na sedenje na noši
•    Ukoliko se vaše dete opire, ne sekirajte se. Sačekajte nekojiko nedelja, pa pokušajte ponovo.
•    Izbegavajte pitanja "Da li želiš da ideš u toalet?", vaše dete će gotovo sigurno reći ne.