Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fizička aktivnost pomaže deci koja imaju deficit pažnje

Deca koja imaju problem sa deficitom pažnje i hiperaktivnošću lakše će rešiti matematički zadatak ili sesti da čitaju, nakon samo 20 minuta fizičke aktivnosti, pokazuju najnovija istraživanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Studija je obuhvatila 40 dece, uzrasta od osam do 10 godina, i fokusirala se samo na kratkoročne posledice fizičkih vežbi. Naučnici sa državnog univerziteta u Mičigenu upozoravaju da to nije lek za deficit pažnje i hiperaktivnost (ADHD), ali da dodatna ispitivanja pozitivnog uticaja fiziče aktivnosti tek slede.


Ispitivanje je obuhvatilo 20 dece sa ADHD problemom i 20 dece koja ne pate od deficita pažnje. Ove dve grupe su radile testove koji su obuhvatali spelovanje, čitanje i matematičke zadatke. Svaki ispitanik je test radio nakon vežbi, ali i nakon čitanja u tihom okruženju. Rezultati su pokazali da su obe grupe dece, sa ili bez ADHD poremećaja, test bolje uradili nakon fizičke aktivnosti, nego posle čitanja. 


Ova studija je značajna jer, pored toga što fizička aktivnost može biti dodatna terapija, sve više roditelja i stručnjaka razmišlja o alternativnim načinima lečenja dece sa ADHD poremećajem.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica