Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnoge žene u trudnoći prekinu terapiju protiv astme

Skoro trećina žena koje uzimaju lekove za astmu prestane da ih koristi u prvim mesecima trudnoće, iako nekontrolisana astma predstavlja veću opasnost za razvoj bebe od lekova, pokazuje najnovija studija.

 Izvor: Foto: Shutterstock


Istraživači iz Holandije, gde je studija sprovedena, nisu mogli da utvrde tačan razlog prestanka lečenja astme kod trudnica, ali otkrića do kojih su došli su zabrinjavajuća. Nedostatak kiseonika u toku razvoja fetusa, poznato kao hipoksemija, jedna je od opasnosti po bebu, ukoliko trudnica ima astmu koju ne kontroliše lekovima.


Studjia je pratila izdavanje više od 25 000 recepata ženama, a oko 2000 recepata bilo je za lekove protiv astme. Od 2004. do 2009. godine, procenat realizovanih recepata za lekove za astmu, odnosno preuzete terapije, bio je za 30 procenata manji kod trudnica u prvim mesecima trudnoće, nego što je to slučaj sa ženama pre nego što su zatrudnele. Moguće je da je razlog prestanka uzimanja terapije izvesno ublažavanje simptoma astme koje je došlo u trudnoći, ali i strah budućih majki da lekovi mogu da naškode bebi.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica