Hematopoetske matične ćelije, dobijene iz pupčane krvi a proizvedene u koštanoj srži, mogu se obnoviti i diferencirati u specijalizovane ćelije. Presađena u pacijente sa limfomom, leukemijom, imunološkim poremećajima i genetskim poremećajima, ove ćelije mogu postati spasonosna nova krv i poboljšati imunološki sastav.

Univerzitet Duke je dobio odobrenje od Food and Drug Administration za puštanje u promet preparata Ducord, proizvoda matičnih ćelija dobijenih iz krvi pupčanika, za upotrebu u transplantaciji između nepovezanih donatora i primaoca.

Ducord je odobren za upotrebu kod hematopoetskih transplantacija matičnih ćelija kod pacijenata sa poremećajima koje utiču na hematopoetski sistem, a koji su nasledili, stekli, ili su rezultat mijeloablativnog lečenja.

Inače, upotreba matičnih ćelija izolovanih iz krvi pupčane vrpce sve više je prisutna u klinikama širom Evropske unije. Mogućnost lečenja, odnosno upotrebe uzoraka koje se čuvaju u bankama matičnih ćelija, strogo je uslovljena visokim standardima i sertifikatima koje banke moraju da ispune.

Jedna od retkih evropskih banaka, čiji uzorci imaju pristup na svim klinikama je "Future Health" iz Velike Britanije, koja je prisutna i u Srbiji. Dobra vest za roditelje koji nisu uspeli prilikom porođaja da priušte sebi ovu uslugu je što ova banka ima mogućnost izdvajanja matičnih ćelija i iz mlečnih zuba.