Kako navodi dr Stiven Lipšulc sa univerziteta u Majamiju, deca konzumiraju energetska pića uverena da će imati više energije, izgubiti kilograme ili biti bolji u sportu, ali ne postoje dokazi da ovi napici pomažu u postizanju bilo kog od navedenih ciljeva.

Naprotiv, energetska pića sadrže mnogo šećera, što nikako ne doprinosi gubitku kilograma, a nedostatak sna zbog velikog sadržaja kofeina, samo povećava osećaj umora. 

Pored kofeina, energetska pića sadrže i guaranu, taurin, L-karnitin, žen šen i johambin. Ovi sastojci generalno ubrzavaju rad srca i povećavaju krvni pritisak, navodi dr Džon Higins sa Medicinskog fakulteta u Teksasu.

U isto vreme, postoje dokazi da ovi sastojci mogu da uspore protok krvi kroz koronarne arterije. U međuvremenu, kofein može uzrokovati povećan nivo kalcijuma u srcu, što se odražava na električne stimulacije, i izaziva aritmiju.

Sastojci u energetskim napicima utiču na normalnu ravnotežu soli u organizmu, a promene nivoa natrijuma i kalijuma takođe uzrokuju pojavu aritmije.

Iako se najavljuju dodatna ispitivanja posledica konzumiranja energetskih pića, naučnici se ipak slažu da deci ne treba davati da piju ove napitke.