Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Joga pozitivno utiče na razvoj autistične dece

Autistična deca koja praktikuju jogu vidljivije napreduju u razvoju i ponašanju od deca koja se njome ne bave, pokazala je nova američka studija.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Po studiji objavljenoj u oktobru 2012. godine u Američkom časopisu za radnu terapiju (AJOT), joga kod autistične dece umanjuje agresivnost, olakšava im komunikaciju u društvu i redukuje njihovu hiperaktivnost. Istraživanje je sprovela Kristi Paten Koning, terapetkinja i psiholog koja se specijalizovala za program pomoći autističnoj deci. Ona kaže da se joga pokazala vrlo pozitivnom za decu jer ojačava njihove pozitivne osobine, a smanjuje stres.

Predstavljene informacije Kristi i njen tim prikupio je nakon 16 nedelja tokom kojih je posmatrao ponašanje dece u jednoj školi u Bronksu. Određena grupa autistične dece imala je jogu pet dana u nedelji po 17 minuta dok je druga grupa autistične dece imala obične vežbe. Krajnji rezultat je pokazao da su deca koja su praktikovala jogu imala manje problema u ponašanju nego ona koja nisu.

"Vežbanje joge svakog jutra postalo je integralni deo dana i tako davalo ton čitavom odeljenju - deca su postajala mirna, usredsređena i spremna da uče", kaže Kristi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica