Ova studija je ima za cilj da naglasi važnost praćenja i lečenja dece sa ADHD premećajem. Naime, istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su kao deca imala poremećaj pažnje, kasnije imali probleme u daljem obrazovanju i zarađivali manje novca od onih koji nisu imali ADHD. Takođe, u svojoj 41. godini života deca koja pate od poremećaja pažnje imaće više šansi da budu razvedeni, ili čak da budu krivično kažnjavani.


Ranija ispitivanja su pokazivala da se poremećaj ADHD izgubi već u tinejdžerkom dobu, međutim ovo istraživanje je dokazalo da to nije uvek tako. U proseku, čovek koji je u detinjstvu patio od deficita pažnje ima 2,5 godina manje obrazovanja i godišnje zarađuje 40 000 dolara manje. Čak 36 procenata ispitanika koji su u detinjstvu imali ADHD, provelo je bar jedan dan u zatvoru, u poređenju sa 11 procenata u grupi koja nije imala poremećaj deficita  pažnje u detinjstvu.


Međutim, naučnici sa Univerziteta u Njujorku ističu da su u istraživanje bili uključeni samo muškarci, a nisu bile obuhvaćene žene, ni pripadnici etničkih grupacija sem belaca.