Žene širom Sjedinjenih Američkih država pokrenule su inicijativu kojom žele da promene termin "carski rez", zbog štetnih konotacija koje se vežu uz taj termin, i koje na neki način umanjuju iskustvo majki koje su se porodile uz pomoć hirurške intervencije. Lepota njihovog porođaja carskim rezom se umanjuje u poređenju sa majkama koje su se porodile vaginalno.

Termin "stomačni porođaj" - osnažuje žene za razliku od termina "carski rez"

Trudnica Džordan Grisom bila je pomalo razočarana kada je otkrila da će se poroditi carskim rezom zbog toga što je bila pod uticajem mišljenja okoline kako carski rez nije "pravi" porođaj. Ipak, promenila je mišljenje kada je njena dula nazvala carski rez "stomačnim porođajem", zbog čega se buduća mama osećala puno bolje. 

"Za mene je termin "stomačni porođaj" bio ono šta sam i osećala. Rodite svoje dete kroz stomak. Puno je žena koje se osećaju kao da su "podbacile" jer su se porodile carskim rezom, a to jednostavno nije tako. Korišćenje tog pojma ukazuje upravo na glavnu poentu, a to je da smo i mi rodile", rekla je dvadesetosmogodišnja Džordan. 

Upravo taj termin - "stomačni porođaj" - osmišljen je kako bi osnažio žene koje se osećaju kao da propuštaju iskustvo "prirodnog" porođaja. Kada se govori o carskom rezu, često se govori kao da nešto dogodilo ženi, umesto da je žena nešto sama uradila, kao što je to slučaj kod vaginalnog porođaja. No, žene koje su pokrenule ovu inicijativu smatraju kako termin "stomačni porođaj" vraća tu moć majci.

"Promenom rečnika, menjate način razmišljanja i menjate iskustvo"

Doula Flor Kruz objasnila je kako je oduvek upotrebljavala termin "stomačni porođaj" kako se buduće majke ne bi osećale da je njihov porođaj na bilo koji način manje značajan ili dostojan divljenja.

Inicijativa preimenovanja carskog reza u stomačni porođaj za nju je poticajni potez jer prikazuje pozitivan jezik koji može da otkloni negativne strahove, uverenja i emocije zbog takve vrste porođaja."Promenite rečnik, promenite način razmišljanja. Kada promenite način razmišljanja, menja se i iskustvo, baš poput lančane reakcije", objašnjava dula.