Kako navodi istraživanje soja može ometati apsorpciju levotiroksina, medikamenta koji zamenjuje nedostatak tiroidnog hormona. Ukoliko bebe ne dobiju dovoljnu količinu ove zamene, njihov mozak se ne može razvijati na pravi način.

"Proizvodi na bazi soje ometaju apsorpciju levotiroksina i ugrožavaju novorođenu i malu decu sa urođenom hipotireozom koja su u riziku od kašnjenja u razvoju", naveli su autori studije. "Kada dete pati od hipotireoze, to zahteva medicinsku hitnost. Uticaj hrane bazirane na soji je dramatičan za novorođenčad i treba je izbegavati."

Tokom studije ispitani su slučajevi dve devojčice, starije i mlađe, koje su nakon mešanja levotiroksina izgubile kilograme, kao i mišićnu masu, zaostale u rastu, dok jedna od njih dve koja je imala samo pet godina nije bila u stanju da identifikuje slova i brojeve. Čim su prestale da unose soju, njihovo zdravstveno stanje se popravilo.

Dr Rubina Heptula, šefica pedijatriske endokrinologije u dečjoj bolnici Montefiore u Njuojrku naglasila je da bi bebe sa ovom dijagnozom takođe trebalo da izbegavaju previsok unos gvožđa, pošto on takođe utiče na apsorpciju levotiroksina. Ukoliko su vašem detetu prepisane tablete za poboljšanje gvožđa u krvi ili multivitamini, oni se ne bi smeli davati u isto vreme kada i levotiroksin.