Istraživaci sa Univerziteta u Ajovi i njihove kolege došli su do otkrića da bebe gojaznih majki, takođe, imaju manje masnoće što je vrlo bitno za razvoj i rast mozga.

"Ovo otkriće dovodi do zaključka da epidemija gojaznosti škodi  deci koja su još u materici i samim tim postaje još važnije povećati svest o opasnostima koje nosi gojaznost kod žena koje ulaze u godine za rađanje. U tim godinama, negativni efekti gojaznosti mogu uticati na narednu generaciju,“ izjavila je za univerzitetske novine Kejti Larson Od, asistent i profesor na Klinici za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes na Univerzitetu u Ajovi.
Istraživanje je obuhvatilo oko stotinu majki, od kojih je njih 38 bilo gojazno ili imalo višak kilograma. Istraživači su istakli da nijedna od njih nije imala dijabetes.

U periodu između druge nedelje i tri meseca starosti, bebe gojaznih žena su dobile 310 grama manje nego bebe majki normalne težine, pokazalo je istraživanje. Ove bebe su takođe imale osam i po grama manje masnog tkiva, i porasle su gotovo centimetar i po manje nego deca majki normalne težine.

Iako su deca gojaznih žena u početku manja i sporije rastu, ona imaju velike šanse da se brže goje i sama postanu gojazna kada uđu u pubertet , istakao je autor istraživanja.

"Poruka koju nosi ovo istraživanje je: Ne paničite!" rekla je Larson Od. "Čim pedijatri primete da dete sporije napreduje, odmah pretpostave da nije dovoljno uhranjeno. Ali mi verujemo da jeste, sasvim dovoljno."

Istraživači su, ipak, podvukli da njihova istraživanja tek treba da potvrdi neka veća studija na ovu temu.