Izvor: Politika.rs


Evropsko školsko istraživanje o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima (ESPAD – The European school survey project on alcohol and other drugs) pokazalo je da su srpski srednjoškolci iznad proseka u korišćenju lekova za smirenje bez recepta, a veoma blizu evropskog proseka kada je upotreba alkohola u pitanju.


Sedam odsto naših srednjoškolaca, rođenih 1995. godine, probalo je tablete za smirenje izdatih bez recepata, dok je evropski prosek šest odsto. Poljska, Monako (14) i Litvanija (13) prednjače po broju srednjoškolaca na ovoj neslavnoj listi. Utvrđeno je da lekove za smirenje u većini evropskih zemalja više koriste devojčice, a taj odnos u Srbiji je 10 naspram pet odsto.


Takođe, čak 36 odsto srednjoškolaca u Srbiji se, prema aktuelnom istraživanju, opilo bar jednom tokom meseca, a evropski prosek je 39 odsto.

Kada je u pitanju upotreba cigareta, kanabisa i drugih droga, kao i inhalatora (lepak, lak, gas…), naša omladina je ispod evropskog proseka.

ESPAD se sprovodi od 1995. godine i u početku je obuhvatalo 26 zemalja. Srbija je sada učestvovala drugi put (prvi put 2008. godine), a istraživanjem su bili obuhvaćeni učenici svih vrsta srednjih škola – gimnazija, stručnih i zanatskih škola. Ovo najnovije istraživanje bilo je najopsežnije do sada i obuhvatilo 100.000 šesnaestogodišnjaka iz 36 zemalja.