Stručnjaci su zaključili da prosečno dvogodišnje dete troši istu količinu energije kao i odrasla osoba koja je provela 249 minuta u bokserskom ringu, trčala 48 kilometara, vozila bicikl 130 kilometara ili igrala takmičarski fudbal 300 minuta.

Studija pod nazivom "Istraživanje prvog koraka" pokazuje da dnevne aktivnosti male dece kao što su trčkaranje, igranje u pesku, penjanje uz stepenice i igranje u igraonici, predstavlja isti napor kao što je za odraslu osobu penjanje na 3000 metara nadmorske visine i da su majke koje se žale na iscrpljenost usled trčanja za decom potpuno u pravu.

Istraživači smatraju da ovo samo pokazuje koliko su deca zapravo aktivna i koliko je važno da kroz ishranu unose dovoljno potrebne energije, kako bi bili u stanju da se izbore sa velikim naporima u periodu između prve i treće godine.

Kako bi ilustrovali razliku između dečje i ishrane odraslih osoba, naučnici su izračunali koliko kalorija je potrebno detetu, uzimajući u obzir njegovu težinu, metabolizam i energiju koja je potrebna za razvoj i aktivnosti.

Svaki od ovih faktora, kada se poredi sa odraslom osobom od 70 kilograma, jednak je ishrani od 3600 kalorija, što je za odraslu osobu dovoljno za trčanje maratona ili penjanje na planinu.
Istraživanje je pokazalo i da 78 odsto roditelja misli da je dovoljno da dete jede istu hranu kao i odrasli u manjim količinama. Ipak, deci je potrebno mnogo više od ovoga.

Prema studiji, deci je potrebno tri puta više energije nego odraslima, četiri puta više gvožđa i vitamina C, tri puta više kalcijuma, cinka i vitamina A, mnogo više masti i manje soli.