Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svađe roditelja ostavljaju dugoročne posledice na decu

Lupanje vratima, svađanje i neprijatna tišina između roditelja mogu da trajno oštete emotivnu stranu deteta...

  Izvor: Foto: ShutterstockIstraživanje pokazuje da se deca roditelja koji su se svakodnevno svađali, već do sedmog razreda bore sa emotivnom nestabilnošću, depresijom, anksioznošću i problemima u ponašanju. Ipak, nemaju svi slučajevi ovakav ishod po decu. Ukoliko su se roditelji trudili da svoje probleme reše na konstruktivniji način deca se nisu posebno time opterećivala, pokazala su istraživanja.

"Konflikti pogađaju njihov osećaj za sigurnost u porodici. Deca koja su izgubila taj osećaj uglavnom su pod stresom i sklonija su agresivnom ponašanju," navodi autor studije i profesor psihologije, Mark Kamings.

"Konflikt je deo života. Dokle god problem možete rešiti na normalan način sasvim je u redu ne slagati se uvek sa drugom polovinom. Ovde je zapravo problem što većina ljudi ne shvata koliko ovo može uticati na decu. Samopouzdanje deteta i njegov odnos prema porodici ne zavisi samo od veze roditelja, već i veze roditelja sa detetom."

Stoga, ključ dobro prilagođenog deteta nije u srećnom braku njegovih roditelja već u tome da su oni sposobni da kontrolišu emocije, vode fer borbu i rešavaju konflikte tako da ne plaše svoje dete.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica