Dvadest prvi vek je era velikog tehnološkog napretka na polju medicine. Future Health Biobank prati nove trendove, koristi najmoderniju tehnologiju prilikom izolovanja, brojanja, obrade i skladištenja matičnih ćelija. Uporedo sa razvojem tehnologije, produžava  se period skladištenja matičnih ćelija. Danas, u Future Health Biobank možete pohraniti matične ćelije i na period od 30 godina.

Matične ćelije - eliksir života


Tokom poslednje decenije u svetu se formira sve više banaka matičnih ćelija, javnih i privatnih. Sve više roditelja u Srbiji odlučuje se da sačuva matične ćelije iz krvi pupčane vrpce svoje bebe. Procedura uzimanja krvi iz pupčanika bogate matičnim ćelijama je veoma jednostavna.

Njihovo prikupljanje etički je opravdano, ne šteti ni majci ni detetu, matične ćelije su mlade, kvalitetne, i što je važno, imaju vrlo nizak imuni odgovor. To znači da prilikom ubacivanja u tkivo prave veoma slab odgovor. Još jednostavnije, one su toliko prilagodljive da prilikom potencijalne transplantacije izazivaju minimalni imuni odgovor našeg organizma, kao i da se parametri poređenja (HLA tipizacija) sa 12 svode na 6.

Najveći značaj potencijalne primene matičnih ćelija jeste u regenerativnoj medicini i ćelijskoj terapiji, za regeneraciju obolelih i oštećenih tkiva, kao i za transplantaciju ćelija u različitim neurološkim poremećajima, uključujući neurodegenerativna stanja poput Parkinsonove i Alzhajmerove bolesti i povreda centralnog nervnog sistema,  kod kardiovaskularnim bolestima, infarkta miokarda, kardiomiopatije, kao i reumatoloških oboljenja i dijabetesa tipa 1.

Pored matičnih ćelija iz krvi i tkivo pupčanika je veoma bogato ovim ćelijama.

Matične ćelije koje potiču iz tkiva pupčanika nešto su drugačije od onih koje potiču iz krvi. Dok su matične ćelije krvi, hematopoetske (proizvode elemente krvi), one koje potiču iz tkiva su takozvane mezenhimalne, odnosno imaju mogućnost da stvaraju tkiva pluća, jetre, hrkavice i ostalih organa. U oba slučaja, njihov terapijski potencijal je veliki i može se reći da će matične ćelije biti lek budućnosti.

future-health-biobank-cuvanje-maticnih-celija-do-30-godina
Software:GIMP 2.6.10 Created: 2012:06:20 13:23:09
Besplatno čuvanje matičnih ćelija

Povodom desetogodišnjice uspešnog poslovanja Future Health Biobank je organizovao nagradnu ugri u kojoj na svaka dva meseca, jedna od prijavljenih majki ostvaruje pravo na besplatno čuvanje matičnih ćelija.

15. juna 2012. godine u Beogradu, održano je drugo javno izvlačenje. Dobitnica je Ljiljana Jakovljević iz Beograda. U nagradnoj igri su učestvovali klijenti koji su potpisali Ugovor o čuvanju matičnih ćelija u periodu od 01.aprila do 30. maja 2012. godine.

Future Health Biobank obaveštava sve klijente da nastavlja sa nagrađivanjem. Pravo učešća u nagradnoj igri za osvajanje besplatnog čuvanja matičnih ćelija imaju svi oni koji potpišu Ugovor o čuvanju matičnih ćelija sa Future Health Biobank u naredna dva meseca.