Istraživači su analizirali podatke više od 38 000 dece iz različitih delova Amerike, i utvrdili da 9.8 odsto gradske dece ima alergiju na hranu, u poređenju sa 6.2 odsto seoske dece.
U poređenju sa seoskom decom, kod gradske dece postoji duplo veća verovatnoća da imaju alergiju na kikiriki, i tri puta veća verovatnoća da imaju alergiju na morske plodove.
"Zaključili smo da je veća gustina naseljenosti direktno srazmerna većoj verovatnoći za pojavu alergije na hranu kod dece”, rekao je doktor Ruči Gupta, pedijatar i jedan od saradnika na istraživanju.
"Ova studija je pokazala da okruženje ima uticaj na razvijanje alergija kod dece. Slični trendovi primećeni su i kod istraživanja astme. Veliko je pitanje šta je to u okruženju što podstiče alergije i astmu? Bolje razumevanje okruženja pomoći će nam da preventivno delujemo”, objasnio je Gupta.
Studija će biti objavljena u julskom izdanju Clinical Pediatrics žurnala.