Istraživači su analizirali podatke više od 38 000 dece iz različitih delova Amerike, i utvrdili da 9.8 odsto gradske dece ima alergiju na hranu, u poređenju sa 6.2 odsto seoske dece.


U poređenju sa seoskom decom, kod gradske dece postoji duplo veća verovatnoća da imaju alergiju na kikiriki, i tri puta veća verovatnoća da imaju alergiju na morske plodove.

Alergijske reakcije koje mogu biti opasne po život uključuju otežano disanje, otok grla i pad krvnog pristiska

Ipak, intenzitet alergije i alergijskih reakcija bio je isti kod dece sa sela i iz grada, a skoro 40 odsto dece koja su alergična na neku hranu imali su bar jednom u životu ozbiljnu alergijsku reakciju.


"Zaključili smo da je veća gustina naseljenosti direktno srazmerna većoj verovatnoći za pojavu alergije na hranu kod dece”, rekao je doktor Ruči Gupta, pedijatar i jedan od saradnika na istraživanju.

"Ova studija je pokazala da okruženje ima uticaj na razvijanje alergija kod dece. Slični trendovi primećeni su i kod istraživanja astme. Veliko je pitanje šta je to u okruženju što podstiče alergije i astmu? Bolje razumevanje okruženja pomoći će nam da preventivno delujemo”, objasnio je Gupta.

Studija će biti objavljena u julskom izdanju Clinical Pediatrics žurnala.