Rezultati američkih istraživanja, rađenih na nacionalnom nivou, pokazuju drastičnu promenu u poređenju sa prethodnim decenijama, kada je postojala tendencija da fakultetski obrazovane žene imaju manje dece.

Istraživači su zaključili da među fakultetski obrazovanim ženama krajem 90-ih godina dvadesetog veka čak 30 odsto nije imalo decu. Kasnije, u periodu od 1998. do 2008. godine, procenat visokoobrazovanih žena bez dece je pao za oko 5 odsto.

Saradnik na istraživanju, Brus Veinberg, se nada da ovi rezultati prezentuju početak jednog novog trenda. U drugoj polovini 20. veka bilo je očekivano da visokoobrazovane žene rade više zbog čega su imale manje vremena za formiranje porodice i odgajanje dece. Istraživači smatraju da je još prerano govoriti o potpunoj promeni tendencija, ali činjenica je da se natalitet procentualno povećao među ženama sa fakultetskom diplomom.

Istraživanje ipak nije pokazalo da li žene napuštaju tržište rada kako bi postale majke, ili kombinuju majčinske obaveze sa radnim.