Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bakine i dekine priče nezanimljive deci

Jedno od troje dece priznaje da ne želi da sluša priče svojih baka i deka, jer ih smatra dosadnim, a samo 18 odsto dece uzrasta do 19 godina provodi vreme u razgovoru sa starijima u porodici, pokazuju nova istraživanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: Mondo


Legendarne priče baka i deka su u opasnosti da postanu potpuno nepoželjne, smatraju roditelji koji primećuju da se njihova deca brzo isključuju iz takvih razgovora. Nisu u pitanju samo lične uspomene, već i stare veštine i običaji koje su naši preci osmislili i koje se prenose vekovima.

Ipak, donekle teši činjenica da 68 odsto roditelja prepoznaje važnost deljenja porodične istorije i običaja sa mlađim generacijama.

''Jedna od uloga roditelja je i povezivanje dece sa porodičnom tradicijom i članovima šire porodice, kao što su bake i deke'', kaže analitičarka porodičnih odnosa Liz Frejzer.

''Rasprostranjenost kompjuterskih igrica, mobilnih telefona i televizije lako zaokuplja dečiju pažnju i nisu zainteresovani za razgovor stoga je važno omogućiti deci da na zanimljiv način saznaju odakle potiče njihova porodica i ko su im preci'',  tvrdi analitičarka.

Deca se mogu lako zainteresovati za ono što je voljeni deda radio u starim danima ako se od tih događaja naprave zanimljive priče sa skrivenom poukom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica