''Do prekomerne telesne težine dolazi kada unos kalorija premašuje potrošnju. Ishrana i fizička aktivnost takođe imaju važnu ulogu, ali nedostatak sna može biti dodatni faktor,'' objašnjava doktorka Kristen Knutson sa Čikaškog univerziteta. ''Dokazi ukazuju na to da su nedostatak ili loš kvalitet sna povezani sa povećanim rizikom od prekomerne telesne težine tako što negativno utiču na regulaciju apetita i vode ka uvećanom unosu kalorija.''

Nedostatak sna utiče na lučenje hormona grelin koji povećava apetit i leptina koji nam pokazuje da smo zadovoljili potrebe za hranom. Ovo može dovesti do povećanog unosa hrane bez kompenzacije u vidu potrošnje kalorija.

Dokazi ukazuju na to da je veza između nedostatka sna i povećanog indeksa telesne mase snažnija kod dece i adolescenata.

Takođe, potvrđeno je i da nedostatak sna kod siromašnijih slojeva stanovništva može uticati na povećan rizik kada je u pitanju prekomerna telesna težina.

Većina studija koje je doktorka Knutson uzela u obzir stižu iz razvijenih zemalja, što ukazuje na potrebu za novim istraživanjima s ciljem razumevanja veze između sna i rizika od bolesti.