Izvor: Smedia



Ukoliko bi američki sud presudio u korist roditelja, ovo će zasigurno otvoriti vrata za slične pravne postupke širom sveta protiv servisa tog tipa, uključujući Play Store.


Roditelji su posebno ljuti na takozvane aplikacije koje su "besplatne" za download i igranje poput Smurf's Village, unutar kojih se deci stalno nude određeni sadržaji koje se kupuju virtualnim novcem, do kojeg se dolazi pravim, odnosno nabijanjem računa vlasnicima iPhone i iPad uređaja.

U tužbi se navodi kako su te igre vrlo zarazne, i podstiču decu na kupovinu virtualnog novca, dopuštajući im da troše odednom po 100 dolara ili čak više.

S obzirom da deci za te transakcije nisu potrebni podaci kreditnih kartica, kupovina virtualnog novca skida novac vlasnicima telefonskih računa, a roditelji tek nakon 24 sata mogu da saznaju da im je dete na taj način pričinilo štetu.

Apple je do sada već refundirao novac nekim roditeljima čija su deca prouzrokovala velike troškove kupovinom virtualnog novca i dodatnih sadržaja za takve aplikacije, a iz uprave kompanije navode kako je roditeljima vrlo jednostavno da aktiviraju sigurnosna podešavanja kojima će sprečiti da im deca nabijaju račune.