Izvor: B92

Ranije su se doktori plašili da će trudnoća podići nivo estrogena u telu i izazvati povratak bolesti.
Dalje je otkriveno da izgleda da će pacijentkinje koje ostanu u drugom stanju nakon bolesti živeti duže od onih koje nemaju decu, međutim da bi se to potvrdilo potrebno je izvršiti još neka istraživanja.

Estrogen je ženski hormon koji stimuliše pojavu nekih rakova dojke tako što aktivira određene proteine (receptore) u kancerogenim ćelijama. Dr Hatem Azim je sa svojim kolegama uradio analizu studija koje su pokazale da je ostanak u drugom stanju bezbedan za pacijentkinje koje su preživele rak dojke. Međutim on nije mogao da utvrdi da li je to slučaj samo za žene koje su imale bolest uzrokovanu pozitivnim receptorima estrogena.

U svom istraživanju dr Azim je proučavao 333 slučaja raka dojke kod žena kod kojih je estrogen receptor status bio poznat. Sve su ostale u drugom stanju nakon dijagnostikovane bolesti, dok 874 njih iz kontrolne grupe sa sličnim tipom raka dojke - nije. Nakon perioda od pet godina, 30 odsto ispitanica reklo je da se bolest vratila.

Međutim druga studija je pokazala da su ispitanice koje su ostale u drugom stanju nakon dve godine od dobijanja dijagnoze imale bolje šanse za preživljavanje, ali taj podatak treba interpretirati sa oprezom, upozorava dr Azim. ''Ovo je važna studija jer ohrabruje žene da rađaju decu i nakon lečenja raka dojke'', rekao je profesor Dejvid Kameron.