Izvor: Medical News Today

Studija – koja je nedavno objavljena u žurnalu Nutrición hospitalaria – otkriva da stanje uhranjenosti kod dece direktno zavisi od osobe koja im priprema obroke. Shodno tome, deca čije obroke priprema njihova majka imaju bolje stanje uhranjenosti nego deca koja ne jedu kod kuće. "Majka je član porodice koji najbolje zna koje su potrebe za ishranom kod dece i najviše zna o ishrani da bi pripremala obroke za decu", tvrde istraživači.


Studiju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Granadi Marija Hoze Agilar Kordero i Emilio Gonzales Himenez sa Katedra za ishranu beba, Karmen Garsija Garsija iz Laboratorije za fizičku antropologiju, Pedro Garsija Lopez sa Katedre za statistiku, Karlos Alberto Padilja Lopez i Džudit Alvarez Fere i Ester Oćete Ita sa Katedre za pedijatriju.

Tok istraživanja
Istraživači su studiju sproveli na uzorku od 718 dece školskog uzrasta između 9 i 17 godina starosti iz 13 državnih i privatnih škola u španskoj pokrajini Granada. Primenom antropometričkih merenja struka, kukova, ruku i butina, istraživači su ocenjivali težinu, obim i indeks telesne mase kod dece po starosnom dobu i polu.

Pored toga, istraživači sa Univerziteta u Granadi napravili su upitnik za procenu porodičnog okruženja, učestalosti konzumiranja određenih vrsta hrane i fizičke aktivnosti dece. Cilj je bio da se ispita odnos između porodičnog okruženja, gojaznosti i povećane telesne težine u detinjstvu.


Fizička neaktivnost
Istraživači su utvrdili da postoji veza između neaktivnog načina života i indeksa telesne mase. Statistički značajne razlike u indeksu telesne mase ustanovljene su između dece koja su neaktivna i one sa zdravim navikama u pogledu fizičke aktivnosti. Utvrđeno je da što se više vremena provodi u gledanju televizije, igranju video igara i pretraživanju interneta, to je viši indeks telesne mase.

Zaključak istraživača jeste da je "izuzetno važno" promovisati i podsticati zdrave navike u okviru porodice; deca treba da igraju ,,tradicionalne igre’’ koje obično podrazumevaju fizičku aktivnost. Zdrave navike i fizička aktivnost su od suštinskog značaja za zdravlje dece.