U poslednjoj deceniji objavljeno je mnogo naučnih studija koje u osnovi govore da je brak propala institucija, dok su studije poput ove prava retkost.

Ranija istraživanja su pokazala da se broj zaključenih brakova prepolovio za samo šest decenija. Takođe, broj razvedenih brakova je procentualno gledajući sve veći, dok su mladenci sve stariji.

Međutim novija istraživanja nam ulivaju nadu da je brak kao institucija i dalje popularan.

Brak u Srbiji Kada se u obzir uzmu međunarodne statistike, građani Srbije ipak nisu netrpeljivi bračni partneri, jer je broj razvedenih brakova prema broju venčanih nepovoljniji u većini evropskih država. Tako, na primer, u Rusiji, Ukrajini ili Češkoj na svaka dva novosklopljena braka dolazi jedan razvod.

Ispitana su 274 para, a anketirani su o tome kako se osećaju u pogledu zaljubljenosti u svog partnera ili partnerku.

Naučnici su došli do saznanja da je iznenađujuće veliki broj ljudi još uvek zaljubljen u svoje dugogodišnje partnere.

Za muškarce je odgovor da žele da znaju gde se njihova partnerka nalazi bio povezan sa intenzitetom ljubavi, dok nivo strasti nije bio u korelaciji sa ljubavlju.
Što se tiče žena, važe slična pravila, a većina uglavnom veruje da žena mora da bude zaposlena ili da ima hobi da bi brak opstao i imao isti intenzitet.

U rezultatima naučne studije takođe je objavljeno da se intenzitet ljubavi vidi i u tome koliko pozitivno mislite o svom partneru, koliko mislite na nju ili njega kada ste razdvojeni i koliko se međusobno poštujete.

Ovo otkriće moglo bi da podstakne parove da rade na kvalitetu svojih veza umesto da prihvataju gašenje ljubavi kao neminovnost.