Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Depresija mladih očeva utiče na razvoj deteta

Depresija očeva tokom prve godine razvoja deteta može imati negativan uticaj na ponašanje deteta i njegov dalji razvoj, pokazuju istraživanja objavljena u australijskom medicinskom časopisu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nije samo psihičko stanje majke odgovorno za mentalno zdravlje dece, već je za to odgovorno i psihičko stanje očeva.

Dr Ričard Flečer, iz Centra za porodične akcije na Univerzitetu u Njukaslu, i njegovi saradnici su otkrili da deca čiji su očevi depresivni imaju veće šanse da ispolje emocionalne probleme u ponašanju, u uzrastu 4 do 5 godina, od one dece čiji su očevi srećniji.

"Depresija koju muškarci prijavljuju tokom prve godine života deteta, može da ima štetan uticaj na ponašanje deteta i njegov socijalni i emocionalni razvoj, naročito u periodu polaska u školu."
Neki od tih problema kod dece su uslovljeni polom deteta. Na primer, depresija kod očeva je snažno povezana sa hiperaktivnošću kod dečaka, a emotivnim problemima kod devojčica. Te veze se javljaju bez obzira na depresiju majki, socioekonomski status ili kasnije depresije očeva.

"Rana potreba da se identifikuju psihički problemi mladih tata je neophodna ne samo za njihovo zdravlje, već i za zdravlje dece i porodice", naglašava dr Flečer.

Ova velika studija je bila zasnovana na reprezentativnom uzorku od 2620 australijske porodice, na osnovu podataka iz Longitudinal Study of Australian Children.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica