Izvor: Lekarinfo.com

Dr Hasiotu, član UVA Hartmann grupe za istraživanje humane laktacije, otkrila je da majčino mleko sadrži matične ćelije koje su u stanju da se razviju u ćelije dojke, ćelije kostiju, hrskavice, masne ćelije, mozak, jetru i pankreas, u zavisnosti od medija u kojima se gaje.
"Najveća korist kod matičnih ćelija iz majčinog mleka je da se mogu dobiti  bez invazivnih procedura, za razliku od onih koje se dobijaju iz koštane srži, krvi pupčane vrpce ili periferne krvi", rekla je autorka.
"Ako uspemo razumeti osobine ovih ćelija i njihovu ulogu u tkivu dojke i dojenju beba, možemo ih koristiti kao model za istraživanje raka dojke i kod inovativnih terapija matičnim ćelijama. Terapija matičnim ćelija je veoma obećavajuća tehnologija. Svake godine se uradi više od 1.000 transplantacija matičnih ćelija u Australiji i više od 60.000 širom sveta. Trenutna mana kod terapije matičnim ćelijama je to što se ćelije dobijaju pomoću invazivne metode i imaju ograničen potencijal diferencijacije. Majčino mleko nudi nove uzbudljive mogućnosti za terapiju matičnim ćelijama, ne samo kod majke i deteta, već  i kod drugih ljudi."

Dr Foteini Hasiotu predstavila je svoj rad na Konferenciji  AusBiotech u Adelejdu 2011. godine koji je dobio nacionalnu nagradu za izuzetan doprinos.

Dr Hasiotu trenutno istražuje  in vivo potencijal matičnih ćelija mleka prilikom transplantacija na životinjama.
Njeni supervizori su profesor Peter Hartman, koji je već 30 godina šef UVA grupe za istaživanje humane laktacije i profesor Luis Filgueira, ekspert za razvoj i funkciju ćelija.