Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečje igračke koje vas ništa ne koštaju

Zašto da trošite pare na skupe igračke koje vaša beba neće ni pogledati. Budite kreativni i uštedite.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor:Smedia


Igranje sa kutijama, šerpama, varjačama, štipaljkama i posudicama je normalna pojava u razvoju svake bebe, kažu stručnjaci. One na taj način upoznaju svet oko sebe i uče nove stvari, pa bi detetu trebalo da dozvolite da se igra, pazeći samo da su "igračke" bezbedne, od nelomljivih materijala i bez oštrih ivica i sitnih delova koje bi beba mogla da proguta.

Kartonske kutije

Velika kartonska kutija može da postane automobil, voz, brod ili avion. Dečija mašta nema granice. Dok će bebi biti zabavno da se skriva u kutiji, deca predškolskog uzrasta od njih vole da prave tvrđave i skrovišta. Igru ćete učiniti zabavnijom ako na kutiji nacrtate šare u veselim bojama.

Lonci, šerpe i varjače
Kada napuni šest meseci beba će početi da gricka sve što joj dođe pod ruku i uživaće u zvuku koji prave njeni tek nikli zubići. Ubrzo će početi i da se zabavlja lupanjem varjačom i kašikom po šerpama i loncima, a kada napuni dve godine uživaće da se pretvara da sprema večeru i imitira vas dok kuvate.

Korpa za veš
Bebe vole da se zavlače na uska mesta, pa će ulaženje u korpu za veš za vaše dete biti uzbudljiva igra. Nemojte braniti bebi da se igra na ovaj način, već joj dopustite da uživa, a možete da joj date i štipaljke koje su mališanima naročito zabavne.

Kutija za cipele
Manja kutija može da posluži kao odlično mesto za autiće, figurice i razne igračke koje će mališan sa uživanjem pakovati unutra i ponovo vaditi. Devojčice će od kutije za cipele i kuhinjske krpe za čas napraviti krevet za svoju lutku. Stručnjaci, kažu da beba na taj način uči da pravi razliku u veličini predmeta.

Plastične posude

Plastične posude, raznih veličina su zanimljive igračke za svaku bebu. Mališani se zabavljaju pokušavajući da ih zatvore poklopcima, a još ako dodate malo pasulja ili pirinča biće to odlična zvečka. Naravno, vodite računa da beba ne proguta zrna ili ih stavi u nosić. Zato bi najbolje bilo da ovako napravljenu zvečku dobro zatvorite zalepite.

Kutija za vlažne maramice

Kutija sa vlažnim marammicama bebama je neodoljivo privlačna. Ali da mališan ne bi bacao čiste maramice, u praznu kutiju stavite krpice i on će uživati da ih izvlači i ponovo stavlja.

Šareni jastučići
Beba će uživati u ispitivanju tekstura različitih tkanina. Zato je odlična ideja da od stvarčica koje je beba prerasla napravite zanimljive jastučnice, koje će privlačiti njenu pažnju.

Čekice za slikanje

Stare četkice za slikanje operite i dajte bebi da ih umače u vodu i sa njima "slika" po starim novinama. Stručnjaci kažu, da je to odličan način da beba vežba finu motoriku.

Papir
Cepanje, gužvanje, razbacivanje! Deca uživaju u igri sa papirom. Osim što se zabavljaju, mališani na taj način vežbaju i koordinaciju. Papir je bezopasan, a vi ćete ovaj nered lako i jednostavno očistiti.

Voda i plastične flaše
Napunite plastične boce vodom do pola i unutra ubacite sitne igračkice i perlice u raznim bojama, a onda dobro zatvorite i zalepite da dete ne bi moglo da otvori. Možete da dodate i malo tečnog sapuna, pa će se u flaši praviti mehurići dok je beba kotrlja po podu. Mališan će biti oduševljen ovom igračkom.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica