Izvor:Lekarinfo.com


Žene se zbog karijere odriču rađanja, a to ima uticaja na njihove hormone.


Rak materice obično se javlja u menopauzi, između 60-te i 69-te godine. Veće šanse za oboljevanje su kod žena koje u krvi imaju povećanu koncentraciju estrogena, piše Daily Mail. Koncentracija tog hormona

Na

100 hiljada žena, svaka 19-ta oboli od raka materice

smanjuje se tokom trudnoće, tako da žene koje imaju manje dece ili odlažu trudnoću, su duži su period izložene estrogenu.

"Koncentracija estrogena se smanjuje tokom menstrualnog ciklusa i trudnoće. To znači da su žene s više dece, manje vremena tokom života izložene riziku oboljenja", rekla je Džesika Heris, osoba zadužena za informacije u britanskom Centru za istraživanje raka. Prema službenim statistikama, jedna od pet žena ne rodi svoje prvo dete do 40 -godine, što je duplo više žena nego pre 20 godina.

Na 100 hiljada žena, svaka 19-ta oboli od raka materice (1975. godine obolevala je svaka 13-ta žena). To je četvrti najčešći oblik tumora kod žena, a stope oboljevanja porasle su brže nego kod bilo kojeg oblika raka, osim malignog melanoma, odnosno raka kože. Rizik oboljevanja još je veći kod žena s viškom kilograma.