Izvor: Smedia

Liza Blum, autorka nove knjige "Think: Straight Talk For Women To Stay Smart In A Dumbed-Down World", upozorava kako je naša opsesija da devojčicama govorimo koliko su lepe jako opasna.
"Govorimo im da je izgled najvažniji", ističe Blum, dodajući da se upravo u tome krije razvoj kulture opsednute izgledom. Njen je savet da se suzdržimo od takvih izjava, jer ono što se čini bezopasnim podsticanjem samopouzdanja zapravo određuje sliku naših ćerki o njima samima. Njene tvrdnje potkrepljuje i istraživanje BBC-ja u kojem se pokazalo da šest od deset 12-godišnjakinja misli kako bi bile srećnije da su mršavije, dok je istraživanje Girl Guiding UK otkrilo da devojčice ispod deset godina povezuju sreću s izgledom.

Verovatno ste i sami primetili da se dečacima uvek govori kako su hrabri, pametni i jaki, dok se devojčicama komplimenti okoline uglavnom svedu na "lepotica", "princeza" i "slatkica". Kako biste doskočili ovom problemu, ali ne i sasvim izbacili svoje omiljene, često i nesvesne, komplimente devojčicama, stručnjaci savetuju preusmeravanje i na druge kvalitete.

Kako predlaže psiholog Suzi Orbah, autorka knjige "Fat Is A Feminist Issue", kada neko kaže "kako je lepa", s tim se možemo složiti ali i dodati kako je uradila sjajan crtež ili dobila peticu u školi. "Prirodno je da oblačimo devojčice na tipično ženski način i tu nema ničeg lošeg, sve dok to nije jedino na šta se fokusiramo. Ako se borite protiv ljudske prirode, sigurno ćete izgubiti", kaže psiholog Sandra Vitli, a prenosi Magazin.

Drugim rečima, nema ničeg lošeg u tome da se devojčice ohrabruju da budu zadovoljne svojim izgledom, sve dok im pomažete da cene i svoje druge kvalitete.