Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto devojčicama ne treba govoriti da su lepe

Otkad se rode, devojčicama se najčešće daju komplimenti rečima koje slave njihovu lepotu što je dovelo do toga da već pre desetog rođendana sreću povezuju sa svojim izgledom.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: Smedia

Liza Blum, autorka nove knjige "Think: Straight Talk For Women To Stay Smart In A Dumbed-Down World", upozorava kako je naša opsesija da devojčicama govorimo koliko su lepe jako opasna.
"Govorimo im da je izgled najvažniji", ističe Blum, dodajući da se upravo u tome krije razvoj kulture opsednute izgledom. Njen je savet da se suzdržimo od takvih izjava, jer ono što se čini bezopasnim podsticanjem samopouzdanja zapravo određuje sliku naših ćerki o njima samima. Njene tvrdnje potkrepljuje i istraživanje BBC-ja u kojem se pokazalo da šest od deset 12-godišnjakinja misli kako bi bile srećnije da su mršavije, dok je istraživanje Girl Guiding UK otkrilo da devojčice ispod deset godina povezuju sreću s izgledom.

Verovatno ste i sami primetili da se dečacima uvek govori kako su hrabri, pametni i jaki, dok se devojčicama komplimenti okoline uglavnom svedu na "lepotica", "princeza" i "slatkica". Kako biste doskočili ovom problemu, ali ne i sasvim izbacili svoje omiljene, često i nesvesne, komplimente devojčicama, stručnjaci savetuju preusmeravanje i na druge kvalitete.

Kako predlaže psiholog Suzi Orbah, autorka knjige "Fat Is A Feminist Issue", kada neko kaže "kako je lepa", s tim se možemo složiti ali i dodati kako je uradila sjajan crtež ili dobila peticu u školi. "Prirodno je da oblačimo devojčice na tipično ženski način i tu nema ničeg lošeg, sve dok to nije jedino na šta se fokusiramo. Ako se borite protiv ljudske prirode, sigurno ćete izgubiti", kaže psiholog Sandra Vitli, a prenosi Magazin.

Drugim rečima, nema ničeg lošeg u tome da se devojčice ohrabruju da budu zadovoljne svojim izgledom, sve dok im pomažete da cene i svoje druge kvalitete.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica