Izvor: Lekarinfo.com


Bakterije kao što je Staphilococcus aureus postaju otporne na veliki broj lekova, pa su istraživači u potrazi za novim lekovima koji se pored antibiotika mogu boriti protiv ovih infekcija.

Naučnici iz Indije testirali su ekstrakte dobijenih iz nekoliko biljaka koja se koriste u tradicionalnoj i narodnoj medicini protiv mikroorganizama koja se mogu naći u ustima kod pacijenata obolelih od različitih oblika oralnih karcinoma. Od 40 pacijenata koji su bili uključeni u studiju, njih 35 je imalo oslabljeni imuni sistem sa smanjenim brojem neutrofila.

Rezultati su pokazali da osam testiranih biljaka značajno utiče na rast organizama u laboratorijskim uslovima, među kojima se nalaze divlje špargle, balanites aegyptiaca, eclipta alba, drvo karija, ricinus.

Prirodni lekovi su sve značajniji u lečenju bolesti, a tradicionalno znanje obezbeđuje polaznu tačku u potrazi za lekovima na biljnoj bazi. Nekoliko testiranih biljaka su pokazale istu sposobnost kao antibiotici širokog spektra dejstva - mogli su da se bore protiv bakterija, uključujući E.coli, S.aureus i gljivice Candida i Aspergillus, a Balanites aegyptiaca i ricinusovo ulje su pokazali svoju specifičnost prema Pseudomonas aeruginosa, bakteriju za koju se zna da je teško tretirati standardnim antibioticima.