Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vitamin D povećava pokretljivost spermatozoida

Odavno je poznato da je serumski nivo vitamina D važan za reproduktivnu funkciju kod različitih životinja, ali sada naučnici sa Univerziteta i Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu su pokazali da taj odnos može da se pokaže i kod ...

Nova studija sprovedena među 300 zdravih muškaraca pokazuje pozitivnu korelaciju između procenta pokretnih spermatozoida i koncentracije vitamina D.

"Naša studija nije dovoljna i ne treba da se koristi za promenu postojeće prakse lečenja, ali ona otkriva neke od funkcija vitamina D i stvara nove hipoteze. Ovo je intrigantan nalaz, jer sugeriše da vitamin D ima uticaj na kretanje i funkciju spermatozoida", objašnjava dr Martin Blomberg Jensen iz Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu.


"Nizak kvalitet sperme može imati brojne uzroke, ali često su posledica nekih naslednih muških genitalnih malformacija. Međutim, ova studija ukazuje da faktori u odraslom dobu takođe igraju ulogu za kvalitet sperme", kaže profesor Anders Jul sa Univerziteta u Kopenhagenu i Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu sa odeljenja za rast i reprodukciju .

Autori zaključuju da postoji potreba da se intenziviraju reproduktivna istraživanja kako bi se razjasnilo da li su vitamin D suplementi korisni za neplodne muškarace.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica