Oko 20 odsto svih novorođenčadi preterano plaču, imaju teškoće sa spavanjem i / ili problem sa hranjenjem, koji su poznati kao "regulatorni problemi".

Istraživači su želeli da znaju da li postoji bilo kakva veza između ovih problema u ranom detinjstvu i problemima ponašanja u starosti. Analiza je obuhvatila 22 istraživanja, sprovedena od 1987. do 2006. godine, u kojima je učestvovalo više od 16000 dece.

Rezultati su pokazali da postoji velika verovatnoća da će novorođenče sa regulatornim problemima imati problema u ponašanju kad poraste. Najčešće se javljaju agresivno i destruktivno ponašanje i ADHD. Što je više vrsta regulatornih problema beba imala, verovatnije je da će imati problema u ponašanju kao dete.

"Regulatorni problemi u ranom detinjstvu mogu da povećavaju verovatnoću razvoja problema u ponašanju u kasnijem detinjstvu. Naša otkrića naglašavaju potrebu za pouzdanom procenom problema spavanja, ishrane i plača novorođenčeta. Dokazi iz ove studije ukazuju na to da bebe sa postojanjem regulatornih problema mogu da zahtevaju ranu intervenciju da bi se smanjile ili sprečile dugoročne posledice," zaključuju autori studije.