Izvor: Lekarinfo.com



Nova studija, koju su vodili britanski i francuski istraživači, otkriva vezu između genetske mutacije kod žena sa autoimunim bolestima, kao što je lupus, i genetske mutacije kod žena koji su patile od preeklampsije. Zbog ove veze, istraživači sumnjaju da slučajevi preeklampsije mogu biti izazvani problemima imunog sistema.


Istraživači su posmatrali trudnice sa lupusom ili drugim autoimunim bolestima. Od njih 250 četrdeset je patilo od preeklampsije: trideset je razvilo preeklampsiju tokom studije, a deset je patilo od preeklampsije tokom prethodnih trudnoća.

Ukoliko dalja istraživanja potvrde vezu između autoimunih bolesti i preeklampsije, naučnici mogu da nađu lek za lečenje preeklampsije kod rizičnih majki.

Preeklampsija se obično razvija posle dvadesete nedelje trudnoće i jedan je od čestih uzroka prevremenog porođaja. Kao rezultat pucanja posteljice, koja donosi kiseonik i hranljive materije do bebe, preeklampsija izaziva visok krvni pritisak, glavobolje i oticanje ruku i lica majke. Jedini tretman za preeklampsiju je da se podstakne porođaj. Ako se prevremeni porođaj započne u suviše ranoj fazi trudnoće, to može biti fatalno za bebu. Ukoliko se ne leči, preeklampsija može dovesti do napada, oštećenja bubrega i jetre, šloga i problema sa disanjem, koje ugrožavaju život i majke i deteta.