Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostavite duvan, spasite decu

Udisanje dima cigareta najviše šteti kardiovaskularnom sistemu dece, posebno bebama i deci sa prekomernim kilogramima.

Izvor: Mondo


U američkoj studiji, sprovedenoj na Ohajo Univerzitetu, posledice udisanja duvanskog dima merene su prisutnošću markera koji ukazuje na oštećenja krvnih žila.

Pokazalo se da su oštećenja dvostruko teža kod male dece koja još nisu ni prohodala, kao i kod starije dece koja su imala veću telesnu masu od ostalih svojih vršnjaka.

Nučnici napominju da je kod male dece uočen četvorostruko veći rizik za izloženost pasivnom pušenju nego kod ispitanika u tinejdžerskom uzrastu.

Prema njihovim rečima, ovakve promene u stanju krvnih žila do kojih dolazi zbog pasivnog pušenja su poznati faktor rizika za razvoj bolesti srca u odrasloj dobi.

Osobe izložene pasivnom pušenju takođe imaju veći rizik za gubitak sluha, tvrde američki naučnici sa univerziteta u Majamiju i Floridi.

časopis "Kontrola duvana" dodaje da je već poznato da i sami pušači imaju veći rizik za oštećenja sluha. Novi nalazi prikupljeni od 3.307 ispitanika sugerišu da duvanski dim iz okoline može da naruši protok krvi u malim krvnim žilama unutar uha, što dovodi do pomanjkanja kiseonika, skupljanja toksičnih materija i pojave trajnih oštećenja.

Naučnici ukazuju da su u proseku osobe izložene pasivnom pušenju imale za trećinu slabiji sluh, bez obzira na frekvenciju zvukova.

Istraživanje sprovedeno u Hong Kongu među učenicima osnovnih i srednjih škola pokazalo je da pasivno pušenje može negativno uticati na školske ocene.

Studije su pasivno pušenje povezivale s većim rizikom za astmu, bronhitis, upalu pluća i druge respiratorne infekcije kod dece ali, prema nekim nalazima izloženost dimu cigareta može kod dece dovesti i do slabijeg razvoja kognitivnih sposobnosti.

Rezultati novog istraživanja se temelje na podacima prikupljenim od oko 23. 000 učenika nepušača uzrasta od 11 do 20 godina, a objavio ih je "Pedijatrijski žurnal" (Journal of Pediatrics).

Nakon što su uzeli u obzir sve činjenice povezane sa socioekonomskim statusom, naučnici su izračunali da je izloženost pasivnom pušenju povezana s 14 do 28 odsto većim rizikom za poteškoće sa ocenama, zavisno od učestalosti kontakta sa dimom cigareta kod kuće.

Istraživači su naveli da je to moguće objasniti uticajem nekih toksičnih sastojaka dima cigareta, odnosno prisustvom olova, arsena i amonijaka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica