Izvor: Tportal
Povećan unos namirnica bogatih omega-3 kiselinama pomaže u zaceljivanju kože nakon pojave akni, a njih ima u orašastim plodovima, jajima i ribi. Omega-3 kiseline takođe smanjuju širenje kožnih infekcija.
Vitamin A se često nalazi u kremama protiv akni, a unos hrane bogate ovim vitaminom bio bi od još većeg značaja. Izvori vitamina A su: šargarepa, špinat, brokoli, kupus, mleko i mlečni proizvodi, žumance i maslac.
Cink takođe ima jaka protivupalna svojstva. Bogati izvori cinka su, pre svega orašasti plodovi, pivski kvasac, kao i integralne žitarice - najviše zob.
Vitamin E je odličan za prevenciju stvaranja ožiljaka od akni, a bogati izvori vitamina E su biljna ulja, posebno suncokretovo, bademi, kikiriki i jaja.
Promena u načinu ishrane može pomoći kada se radi o aknama – hrana mora biti bogata žitaricama i mahunarkama, voćem i povrćem, a svakako treba izbegavati prženu hranu.