Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi markeri predviđaju pojavu preeklampsije u trudnoći

Međunarodni tim naučnika i lekara radi na otkrivanju 14 jednostavnih metabolita, koji sa velikom tačnošću mogu da predvide pojavu preeklampsije u ranoj trudnoći.

Izvor: Lekarinfo.com


Istraživači pokušavaju da razviju test krvi koji bi otkrio mogućnost pojave preeklampsije,a koji će biti jeftin i lako dostupan svim bolnicama. Trenutno ne postoji ni jedean test koji bi otkrio ovo stanje i nijedan lek koji bi ga izlečio, sem rođenja same bebe.

Studija je objavljena u časopisu Hipertenzija. "Sve što znamo o ovom stanju ukazuje da se simptomi pojavljuju tek u kasnijoj trudnoći, ali uslov za njen nastanak potiče u ranoj trudnoći", rekao Je Luiz C Keni, vodeći istraživač i profesor za ginekologiju i akušerstvo u Centru za istraživanje Anu u Irskoj. "Da bismo razvili efikasnu strategiju u lečenju i prevenciji, što je naš krajnji cilj, mi moramo biti u stanju da počnemo lečenje u ranoj trudnoći. Moramo znati ko je u opasnosti, a ko nije."
U studiji, čiji je cilj predviđanje i preveniranje velikih oboljenja u kasnoj trudnoći, učestvovalo je 7000 žena koje su bile u prvoj trudnoći.
Preeklampsija je stanje opasno po život, koje se karakteriše visokim krvnim pritiskom i visokim nivoom proteina u urinu. Smatra se da se stanje razvija u ranoj trudnoći - zbog nepravilnog razvoja placente, ali najčešće se simptomi ne javljaju do druge polovine trudnoće. Preeklampsija može da ugrozi život majke i deteta i vodeći je uzrok smrti majke, kažu istraživači.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica