Medicinski istraživači su po prvi put prikazali vezu između telesne težine oca, njegovog načina ishrane u vreme začeća i povećanog rizika od dijabetesa na njegovo potomstvo.

Direktor studije, profesor Margaret Moris sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Južnom Velsu je izjavila: „Znamo da mame koje su gojazne imaju veće šanse da rode bebe sa većom telesnom težinom, i da telesne težina mame pre i tokom trudnoće može da utiče na metaboličke poremećaje njene dece, delom i zbog ključne uloge koju ima intrauterina sredina za razvoj bebe, ali do sada, uticaj oca - u vezi njegove ishrane - na potomstvo nije bio ispitivan."

U studiji, mužjaci pacova su hranjeni visoko kaloričnom hranom koja izaziva gojaznost i netoleranciju na glukozu, a zatim upareni sa ženkama normalne težine. Rezultati su pokazali da su mladunci imali smanjenu toleranciju na glukozu i insulin.

"Porodična istorija dijabetesa je jedna od najjačih faktora rizika za ovu bolest, ali do sada, stepen uticaja ne-genetskih faktora je bio nejasan," rekla je profesorka Moris.

Rad je izveden u saradnji sa naučnicima sa Fakulteta za medicinu, biotehnologiju i biomolekularnu nauku, Instituta Garvan i Univerziteta u Adelaidu.