Izvor: B92

"Deca ne bi trebalo da konzumiraju šećer za doručak," kaže dr Merion Nestl, nutricionistkinja i autorka istraživanja koje je sproveo Environmental Working Group (EWG). "Trebalo bi da doručkuju pravu hranu."

U svrhe istraživanja, naučnici su pregledali sadržaje 84 poznata brenda pahuljica i otkrili su da je 44 proizvoda toliko slatko da neke imaju više šećera od kolača.

"Međutim važno je istaći da većina pahuljica sadrži manje od 4% šećera i da su deca koja ih konzumiraju za doručak zdravija od mališana koji uopšte ne doručkuju," kaže dr Liza Soderlend.

Ipak, svakodnevno konzumiranje slatkih pahuljica nije najzdravija navika.

Kada se probudite vaše telo traži benzin, a kada on dolazi u obliku šera nivo glukoze se podiže. Kada svarite te slatke pahuljice nivo šera opet opada i šalje znak mozgu da mu je potrebno još. Zato će dete tokom dana verovatno unositi još slatkiša i sokova. Šećer se tako konstantno spušta i diže, telo je sve gladnije, a koncentracija postaje otežana.

Ljudi moraju birati pahuljice koje sadrže vitamine, minerale i vlakna, a poslastice da konzumiraju povremeno.

Da li deca uvek treba da izbegavaju slatke pahuljice?

"Ključ je u umerenosti," kaže dr Soderlend. Ona predlaže, ako je dete izbirljivo, da mu pomešate slatke pahuljice sa onim zdravijim. Dete će na taj način biti i sito, a i dobiće potrebne hranljive materije i sprečiti promenljivost nivoa šećera u organizmu tokom dana.

Međutim, ako vaše dete do sada nije probalo ove slatkiše, nemojte mu ih nikada ni davati.