Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaštita kućnog ljubimca - razlog za prestanak pušenja

Kada je reč o ljudima, štetnost pasivnog pušenja je već dokazana, a naučnici su nedavno istraživali koliko je duvanski dim štetan za životinje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici su se posebno usredsredili na proučavanje pojave limfoma (maligno oboljenje limfnih žlezda) kod mačaka i raka nosa i pluća kod pasa. Takođe su istraživali povezanost pasivnog pušenja sa alergijskim reakcijama kod pasa, kao i bolesti očiju, disajnih tegoba i dermatitisa (kožno oboljenje) kod ptica.

Izgleda da je mali broj pušača svestan da pušenjem šteti i kućnim ljubimcima. Naime, istraživači iz ustanove Henry FordHealth System iz Detroita su anketirali 3.300 vlasnika kućnih ljubimaca u Mičigenu. Za svakog trećeg ispitanika (ukupno 28,4 odsto), bila je nepoznata činjenica da je duvan štetan za zdravlje njegovog kućnog ljubimca.

Oko 16 odsto nepušača bi, radi zdravlja životinje, tražilo od partnera sa kojim živi da ostavi cigarete, dok bi 24 odsto zahtevalo da partner puši napolju, odnosno van kuće. Naučnici su zaključili da bi zdravlje životinja moglo da bude prilično delotvoran argument u kampanji protiv pušenja. Jer, u SAD gotovo dve trećine domaćinstava ima bar jednog kućnog ljubimca.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica