U aprilu 2006. godine, u Americi je Asocijacija za kancer dojke prezentovala dve studije - čiji je zaključak da veće unošenje ovog vitamina u organizam smanjuje rizik od oboljevanja od malignog tumora dojki.

Prva studija je pokazala da je kod žena koje su vitamin D uzimale količinski najviše, za 50 odsto smanjen rizik od raka dojke. Kod onih koje su ovaj vitamin uzimale umereno, opasnost je smanjena za 10 odsto.

Druga studija je pokazala da je kod žena koje su provodile više vremena napolju i uzimale više vitamina D kroz hranu ili dodatke u ishrani, posebno u periodu adolescencije, rizik od pomenute bolesti smanjen od 25 do 45 odsto. Te žene se nisu «pokrivale» dok su boravile napolju, tako da su sunčevi zraci mogli da dopru do kože - u kojoj se stvara vitamin D, pod njihovim uticajem.

Najnovija studija iz juna ove godine, sprovedena u Torontu, pokazala je da bi vitamin D mogao da ima značajan uticaj na usporavanje širenja raka dojke. Istraživači su ustanovili da kod pacijentkinja koje nemaju dovoljno vitamina D, postoji veća mogućnost da se rak proširi i da umru od te bolesti.

Objašnjenje je u tome što je vitamin D prilično jedinstven u svojoj «akciji» kada uđe u ćelije raka i navede ih da započnu proces odumiranja. Doktor Velč, vođa studije, naveo je da su efekti vitamina D na rak dojke veoma slični efektima Tamoksifena, leka koji je korišćen više od 30 godina za tretiranje raka dojke.