Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veća prava za trudnice i porodilje: Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju stiže polovinom godine

Neisplaćeni doprinosi, neredovna plata, često odjavljivanje su samo neke od situacija sa kojima se susreću trudnice u našoj zemlji. Novi zakon obećava da će buduće majke imati veća prava i da uz njih stoji država.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju, koji bi Srbija trebalo da dobije sredinom godine, trudnice u Srbiji dobiće mnogo veća prava, pa će bez obzira na bahatost poslodavaca, dobijati naknade redovno i na vreme. Praktično, trudnice će od juna, zbog sprečenosti da rade, ostvarivati pravo na naknadu bez obzira na to da li su im uplaćeni doprinosi.

Povezane vesti

Povezane vesti

Nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju je u javnoj raspravi koja će trajati do kraja februara. Zatim se očekuje usvajanje zakona u Skupštini, a stupanje na snagu od juna. Tada će trudnice zakonom dobiti prava koja do sada nisu imala, a zbog čega se vrlo često dešavalo da im naknade kasne i po nekoliko meseci.

"Nacrtom zakona je predloženo da osiguranice u slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija tokom održavanjem trudnoće, ostvaruju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez obzira na to da li je uplaćen dospeli doprinos, dakle i pravo na naknadu zarade zbog privremene sprečenosti za rad, a što nije slučaj prema važećem rešenju", navodi se u obrazloženju nacrta ovog zakona.

Prema trenutno važećem rešenju, kada nisu uplaćeni dospeli doprinosi za zdravstveno osiguranje, trudnica, može ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu i prava na naknadu troškova prevoza tokom porodiljskog odsustva. Ne, međutim, i svoju zaradu.

Naknade na vreme

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da će za trudnice svakako biti veliki plus da dobijaju svoje naknade na vreme, jer je novac u periodu održavanja trudnoće i kasnije kada stigne beba uvek više nego potreban.

"Problem je što u privredi Srbije kod čak 40 odsto malih firmi, sa po nekoliko zaposlenih, imamo određena kašnjenja u isplati zarada. Negde je to razuman rok do 15 dana, ali postoje i preduzeća gde plate kasne po mesec ili dva, jer same firme imaju ozbiljnije finansijske poteškoće. Ova kriza sa koronom je dodatno smanjila prihode i promet firmi, sporije se naplaćuju poslovi, i onda može da se dogodi i da poslodavac kasni sa isplatom iznosa trudnicama", objašnjava sagovornik za Blic Biznis.

Rajić dodaje da zaposleni u firmama, praktično, dele sudbinu ekonomske snage svoje firme.

"Generalno je problem što se rokovi naplate potraživanja u Srbiji prethodnih godina kreću od 126 do 140 dana. Dakle, u mnogim privrednim granama se čeka po 3-4 meseca da naplatite posao. A ako poslodavac sporije prikuplja novac, to se preliva i na rokove isplate zaposlenima", pojašnjava.

Podsetimo, ranije se često dešavalo da trudnice čekaju po nekoliko meseci na svoje naknade, pošto se tek nakon odlaska na odsustvo ispostavi da poslodavac nije redovno uplaćivao doprinose, i da u skladu sa tim ni RFZO ne može da im isplati njihova primanja.

Nije bilo drugog načina da se proveri da li poslodavac redovno izmiruje obaveze, osim da se zaposleni lično interesuje i traži proveru. Mnogi su tako došli i do podatka da im upravo zbog nesavesnih poslodavaca fali nekoliko meseci ili čak godina u radnom stažu, odnosno da ne ispunjavaju uslove za penziju prema računici koju su sami vodili.

Nacrtom novog zakona predviđene su i značajne olakšice za radnike koji idu na bolovanje.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instgaramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica