DECA UNOSE 10 PUTA VIŠE MIKROPLASTIKE NEGO ODRASLI: Koliko je ona opasna i kako dospeva do detetovog organizma?

Najnovija istraživanja pokazala su da deca unose mnogo više mikroplastike u organizam, a pogledajte zašto je to tako!

Shutterstock

Nova studija koju su sproveli američki naučnici pokazala je da deca konzumiraju mnogo više mikroplastike nego odrasli.

Tokom studije, naučnici su posmatrali dve vrste mikroplastike - polietilen tereftalat (PET) i polikarbonat (PC) u uzorcima stolice. Posmatrajući desetoro odraslih i šestoro dece, tim je pokazao da se u uzorcima nalazi barem jedan tip mikroplastike, a kod dece i 10 puta više.

Mikroplastika predstavlja delove bilo koje plastike, manje od 5 mm. Ona je, zapravo, vrlo česta u kozmetičkoj industriji, odeći, kozmetici. Može biti toliko sitna da se prenosi čak i kroz krvotok.

A kako je mikroplastika završila u organizmu dece?

Naučnici veruju da se to desilo jer mala deca često stavljaju u usta igračke, flašice, kašičice i druge plastične predmete. "Za jednogodišnjake se zna da vrlo često u ustima drže plastične predmete. Studije su pokazale da se mlečna formula takođe daje u plastičnim flašicama, što može otpustiti milione mikroplastičnih čestica. Uz to, hrana za bebe se često pakuje u plastične posudice, koje su takođe izvor ovoga", istaknuto je u studiji.

Naučnici veruju da bebe unose ovu vrstu plastike i dok puzaju po tepihu. "Tepisi su napravljeni od mikroplastike, a deca se tuda vrlo često kreću", naglasili su.

Iako naučnici još uvek ne znaju dovoljno o negativnom uticaju mikroplastike na zdravlje, zna se sigurno da ona plastika koja završi u okeanima vrlo šteti životinjama.

Iako su naučnici verovali da mikroplastika može nesmetano da prođe kroz digestivni sistem, studije su pokazale da njeno prisustvo u organizmu može povećati šanse za razvoj raka, problema sa plućima, ali i štetiti na druge načine.

izvor: yumama