Pravoslavni vernici 4. juna 2023. godine proslavljaju Svete Trojice, praznik poznat i po nazivu Duhovi. Ovog dana se obeležava Pedesetnica, odnosno 50 dana nakon Vaskrsa, odnosno deset dana posle Spasovdana. Smatra se rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs - obeležavaju se Duhovskiponedejak i Duhovskiutorak.

"Tada se svi ispuniše Duhom Svetim, pa počeše govoriti drugim jezicima – kako im je duh davao da govore." (Dela apostolska 2;4)." Naziva se Trojice kao simbol Svetog Trojstva - Boga Oca, Sina Isusa Hrista i Svetog Duha.

Još od naših davnih predaka za ovaj praznik se vezuju razni običaji. Tradicionalno se podovi u hramovima prekrivaju sveže pokošenom travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se kite cvećem.

Na ovaj praznik vernici idu u hramove, a nakon službe se čita molitva uz koju se pletu venčići od trave. U ovom običaju učestvuju zajedno i deca sa roditeljima. Ovi venčići se nose kući i unose se u dom kako bi ga ukrasili za praznik.

Stari običaj je da se na Svete Trojice organizuju i litije do polja i vinograda. Na taj dan se deca i odrasli oblače svečano i učestvuju u litijama. Ipak, pored svih običaja, danas je najvažnije da dan provedete u ljubavi i veri, kao i u slozi sa porodicom uz molitvu i radost.

Sedmica nakon Svetih Trojica se naziva trapava nedelja jer se ne poste sreda i petak, odnosno vernici se pripremaju za Petrovski post koji traje od 12. juna, pa sve do Petrovdana 12. jula.

Izvor: Yumama