Srbija je prva zemlja posle Amerike gde je obavljena transplantacija jajnika. Naime, sestra koja ima decu, dala je sestri koja nema, deo jajnika. Bliznakinje se dobro oporavljaju posle intervencije. 

"Sve je prošlo kako treba, mi smo nedavno uradili tu transplantaciju između dve jednojajčane sestre bliznakinje, od kojih je jedna ušla u prevremenu menopauzu u ranim tridesetim godinama i nije imala dece. Druga sestra je već dobila dvoje dece i sada je ona jedan deo jajnika dala sestri da bi mogla da vrati hormonsku funkciju i rodi dete“, objasnio je ginekolog i stručnjak za reproduktivnu medicinu, prof. dr Milan Milenković za RTS i dodao da bi već krajem ove ili početkom naredne godine mogla da ostane trudna.

Kod jednojajčanih bliznakinja je poznat fenomen da jedna od njih može da uđe u prevremenu menopauzu jer se njihov embrion mnogo ranije deli, a većina jajnih ćelija završi kod druge bliznakinje. U svetu je oko 200 dece rođeno posle transplantacije jajnika.

„Ovo je prva transplantacija jajnika u našoj zemlji i prva transplantacija između jednojajčanih bliznakinja koja je urađena van Amerike. U SAD je zahvat urađen kod desetak pacijentkinja i sve su one dobile decu, ali u Evropi i ostatku sveta do sada nije rađen“, ističe Milenković.

jajnici.jpg
Shutterstock Jajnici

Oporavak pacijentkinje ide brzo, operacija i postoperativni tok je prošao uredno i sad se hormonska funkcija vraća.

Pre šest godina prvi put je u Srbiji urađena transplantacija materice, urađena je transplantacija testisa kod jednojajčanih blizanaca i sada transplantacija jajnika.

"Mi smo jedinstvena zemlja u svetu gde se transplantacija genitalnih organa pokazala veoma uspešnom. Imali smo sreće da su u sva tri slučaja kandidati bili jednojajčani blizanci i da nismo morali da uključujemo dosta tešku imunosupresivnu terapiju koja je neophodna protiv odbacivanja“, rekao je urogenitalni hirurg, prof. dr Miroslav Đorđević za RTS uz napomenu da se svi ovi projekti i zahvati pripremaju godinama, pa i decenijama.

(Yumama/RTS)