Preliminarne liste upisane dece u beogradske vrtiće, izašla je danas. Na ovom konkursu ponuđeno je oko 14.000 slobodnih mesta, a roditelji čija deca nisu na spisku ili su nezadovoljni, mogu do 15. juna podneti žalbu upisnoj komisiji. Proširenje upisne "kvote" očekuje se, tokom leta, završetkom novih vrtića i davanja saglasnosti da ustanove koje imaju prostorne i kadrovske mogućnosti, "spuste crtu" za 20 odsto.

"Liste su istaknute na sajtovima ustanova i vrtićima, što znači da počinje rok za predavanje žalbi roditelja do 15. juna. Nakon toga objavljujemo i konačne liste", rekao je Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Na konkurs za mesto u beogradskim vrtićima stiglo je 17.806 validnih zahteva, što je pad broja prijava u odnosu na ranije godine.

"Ovo je za nas jako dobra pozicija, broj zahteva je manji nego prošle godine, a broj slobodnih mesta veći. Grad Beograd će ove godine, uz pomoć privatnih vrtića, konačno ukinuti listu čekanja i to je najvažniji rezultat u ovom sektoru", istakao je Gak i podsetio da je pokrenut projekat izgradnje 25 državnih vrtića, te da su od prošlog konkursa otvorena tri nova vrtića.

Deca, vrtić
Shutterstock Deca u vrtiću

Dodao je da će se tokom leta svuda gde je to moguće odobravati proširenje kapaciteta i do 20 odsto, tako da roditelji koji danas nisu na listi ne treba da brinu jer će u vrtićima biti dovoljno mesta za njihovu decu. Takođe, istakao je da se Beograd brzo širi zbog čega su potrebe za vrtićima veće, ali da se uspelo i u tom izazovu.

"Cilj nam je bilo podizanje obuhvata dece i u tome smo uspeli, tako da danas u vrtiće ide oko 75 odsto dece, što je veliki rast u odnosu na nekadašnjih 45 procenata", zaključio je Gak.

(Yumama)