Nova studija koju su sproveli američki naučnici pokazala je da deca konzumiraju mnogo više mikroplastike nego odrasli.

Tokom studije, naučnici su posmatrali dve vrste mikroplastike - polietilen tereftalat (PET) i polikarbonat (PC) u uzorcima stolice. Posmatrajući desetoro odraslih i šestoro dece, tim je pokazao da se u uzorcima nalazi barem jedan tip mikroplastike, a kod dece i 10 puta više.

Mikroplastika predstavlja delove bilo koje plastike, manje od 5 mm. Ona je, zapravo, vrlo česta u kozmetičkoj industriji, odeći, kozmetici. Može biti toliko sitna da se prenosi čak i kroz krvotok.

A kako je mikroplastika završila u organizmu dece?

Naučnici veruju da se to desilo jer mala deca često stavljaju u usta igračke, flašice, kašičice i druge plastične predmete. "Za jednogodišnjake se zna da vrlo često u ustima drže plastične predmete. Studije su pokazale da se mlečna formula takođe daje u plastičnim flašicama, što može otpustiti milione mikroplastičnih čestica. Uz to, hrana za bebe se često pakuje u plastične posudice, koje su takođe izvor ovoga", istaknuto je u studiji.

Naučnici veruju da bebe unose ovu vrstu plastike i dok puzaju po tepihu. "Tepisi su napravljeni od mikroplastike, a deca se tuda vrlo često kreću", naglasili su.

Iako naučnici još uvek ne znaju dovoljno o negativnom uticaju mikroplastike na zdravlje, zna se sigurno da ona plastika koja završi u okeanima vrlo šteti životinjama.

Iako su naučnici verovali da mikroplastika može nesmetano da prođe kroz digestivni sistem, studije su pokazale da njeno prisustvo u organizmu može povećati šanse za razvoj raka, problema sa plućima, ali i štetiti na druge načine.

izvor: yumama