Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez odlaganja - do dobrog zdravlja dece

Redovna vakcinacija - Da se zaboravljene epidemije ne vrate!

  Izvor: Foto: Promo

Pandemija Kovid-19 je globalno, ali i za stanovnike naše zemlje, bila u znaku velikih promena i mnogih odlaganja – neka od njih su, pak, teško nadoknadiva bez posledica. Recimo, kada su deca u pitanju, pandemija se odrazila na kontinuitet zdravstvene zaštite i imunizaciju na najranijem uzrastu, što može imati dramatične posledice po zdravlje celog kolektiva.

Vakcinacija je dokazano najdelotvornija javno- zdravstvena intervencija koja godišnje spasi milione dečijih života. Ipka, uočen je pad u obuhvatu imunizacijom, posebno tokom 2020. godine, ostavljajući značajan broj dece nezaštićene od opasnih zaraznih bolesti, koje se mogu sprečiti vakcinama.

Imajući u vidu ovaj zabrinjavajući podatak, stručna javnost je, tokom Evropske nedelje imunizacije, posebno bila glasna kada je u pitanju uspostavljanje redovnosti vakcinacije, prema zakonom predviđenom kalendaru, posebno kod novorođenih beba i dece uzrasta do 2 godine.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije, prof. dr Georgios Konstantinidis, u vezi sa ovim novim izazovom za redovnu vakcinaciju kaže: ‚‚Pandemija je uticala na smanjen obuhvat vakcinacije pre svega zbog, u jednom trenutku, prilično smanjene dostupnosti zdravstvene zaštite i, sad se pokazalo, medicinski potpuno neopravdanog straha od izlaganja deteta riziku u uslovima vakcinacije. Zbog toga su napravljeni jasni protokoli i smernice Svetske zdravstvene organizacije, koje se primenjuju i u našoj zemlji, o tome kako vakcinisati decu, uz naglasak na redovnost.“


Foto:Promo

Broj dece vakcinama zaštićene od različitih izazivača opasnih bolesti daleko je ispod neophodne stope za bezbedan život i dobro zdravlje kolektiva. Zato stručnjaci apeluju da se svi roditelji i staratelji, posebno male dece, ukoliko imaju bilo kakvih nedoumica obrate svojim pedijatrima za savet kako bi osigurali zdrav i bezbedan početak za svoje i svu decu.

U svetlu pandemije, prof. dr Jelena Vojinović, pedijatar-imunolog Klinike za dečije interne bolesti, na Univerzitetskom Kliničkom centru u Nišu naglašava: „Redovna vakcinacija je važna direkno za borbu protiv infekcija od kojih nas brani ali i za pamćenje imuniteta i njegovo jačanje kako bi mogao kasnije da se izbori i sa sličnim infekcijama. Kada je u pitanju korona virus, svi podaci u svetu pokazuju da su uredno vakcinisane osobe imale značajno manji rizik za razvoj teških kliničkih slika. Drugim rečima – imunitet koji je rano naučio da se bori sa jednom vrstom infekcije, zna adekvatnije da izađe na kraj i sa sličnim izazivačima. Zato se smatra, između ostalog, da deca imaju značajno blaže kliničke slike u aktuelnoj pandemiji.“

Ona navodi da „posle godinu dana pandemije potpuno jasno da, ukoliko je postojala sumnja na kontakt deteta sa osobom inficiranom korona virusom ili je dete bilo inficirano – nakon 14 dana od preležane infekcije ili kontakta sa infekcijom bez simptoma se smatra da je dete zdravo i sasvim je bezbedno da dobije svoju vakcinu“.

Prof. dr Vojinović dodaje da je najosetljivija populacija dece ona koja boluju od hroničnih bolesti zbog kojih moraju da primaju imunosupresivnu terapiju i ne mogu da dobiju redovnu vakcinu. Tu decu štite upravo njihovi vršnjaci koji su redovno vakcinisani. Pored toga, važno je naglasiti da se, posebno danas, pouzdano zna da su vakcine bezbedne i da ne prouzrokuju razvojne poremećaje odnosno bolesti kod dece.

Kako povremeno deca u Srbiji, ali u svetu, i dalje oboljevaju i umiru od bolesti koje su se mogle sprečiti vakcinama, prof. dr Konstantinidis podseća: „Nažalost, iskustvo koje smo imali nedavno, zaista nedavno, krajem 2017. i početkom 2018. godine nas je ponovo nateralo da još jednom razmotrimo i shvatimo značaj vakcinacije, u ovom slučaju vakcinacije protiv malih boginja, odnosno morbila. Naime, tada je, u tom periodu, obolelo preko pet hiljada ljudi u Srbiji, preko 2500 je dokazano laboratorijski, a petnaestoro je umrlo. Od toga je najveća incidenca umrlih bila među decom od jedne do pet godina, a umrlo je i jedno novorođenče. Dakle ovaj primer nam sasvim sigurno pokazuje da opasnost od morbila i nadalje postoji i da izostanak vakcinacije predstavlja jednu potencijalno veliku opasnost nakon ove sadašnje aktuelne situacije, posebno kada se bude uspostavilo funkcionisanje društva u obimu i kontekstu kako je to ranije i bilo. U ovom trenutku, deca su dobrim delom, zaštićena protivepidemijskim merama protiv korona virusa, ali u trenutku kada to iščezne, opasnost od morbila će, siguran sam, izbiti u prvi plan i taj trenutak bi trebalo dočekati spremno.


Foto: Promo

UNICEF je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ i Udruženjem pedijatara Srbije pokrenuo kampanju pod sloganom „Vakcinacijom jačamo imunitet dece” kako bi skrenuo pažnju društva na važnost blagovremene vakcinacije dece, kako bi se prevenirao potencijalni povratak neželjenih zaboravljenih epidemija. - Bez odlaganja, jer zdravlje dece, kao ni vakcina, nema alternativu i ne može da čeka.

Za više informacija o ovoj temi, na sledećem linku pogledajte https://www.youtube.com/watch?v=FLyLVDWRIlQ&t=17s, koji govori o značaju i bezbednosti vakcina, kalendaru vakcinacije i otklanja najčešće nedoumice roditelja (video je deo serijala „UNICEF sa stručnjacima na vezi“).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica