Zašto je bitan 26. april?

Na današnji dan (26. aprila), obeležava se Svetski dan intelektualne svojine.

Šta je cilj obeležavanja Svetskog dana intelektualne svojine?

Cilj obeležavanja Svetskog dana intelektualne svojine jeste podizanje svesti o značaju intelektualne svojine u svakodnevnom životu.

Gde se sve obeležava Svetski dan intelektualne svojine?

Svetski dan intelektualne svojine se obeležava širom sveta, u preko 180 država, nizom manifestacija i aktivnosti. Zahvaljujući inovacijama i njihovoj primeni sada smo povezani sa svetom fizički, intelektualno, društveno i kulturno. Sada su nam mnoge informacije dostupne putem interneta, mnoge daleke zemlje se sada prelaze za par sati. Inovativne tehnologije omogućavaju stvaranje globalnog društva, a sistem intelektualne svojine predstavlja ključnu kariku ovog procesa povezivanja.

Sistem zaštite intelektualne svojine služi za promovisanje i podsticanje inovativnosti i kreativnosti, dostupan je svima i omogućava zbližavanje različitih kultura i društava.

Šta kaže zakon o intelektualnoj svojini?

I pored toga što ima zakona koji odgovaraju na zahteve EU, njihova primena je zanemarljiva. Zbog toga su još uvek, prema nezvaničnim podacima, 70 posto robe na našem tržištu je falsifikati, a država gubi 100 miliona dolara. Svako ko je nekada kupio neku od piratskih kopija holivudskih hitova na uličnim tezgama, postao je saučesnik u lopovluku. Reč je o krađi nečije ideje i ogromnog novca uloženog u proizvod.

Poznato je istraživanje Majkrosofta koje pokazuje da bi 1500 ljudi u Srbiji moglo da nađe posao kad bi se piraterija kompjuterskih programa smanjila za samo 1 posto. U zemljama EU stopa piraterije je 34 posto.

A da bi se Srbija našla u EU potrebno je da se zaštite sopstveni proizvodi, intelektualna svojina i sve ono što je čovek osmislio svojim mozgom, radom i trudom.

Naš doprinos i naše nove ideje

Svaki vid inovativnog izuma predstavlja intelektualnu svojinu, bilo da smo napravili knjigu, edukativni materijal (koji pomaže deci u razvoju govora i razumevanju), slike, crteže, igrice. Neophodno je podići svest o intelektualnoj svojini u svakodnevnom životu.

svetski-dan-intelektualne-svojine-logoped

Foto: Privatna arhiva

Mi u našem centru se trudimo da uvek osmišljavamo nove priče i materijal koji će na edukativan i kreativan način podstaći svaki aspekat razvoja deteta. Naši materijali bogate dečiji rečnik, uče ih novim pesmicama, brže uče da usvajaju predloge i priloge. Pored kupovnog materijala cilj nam je da napravimo svoj koji koristimo u radu sa decom. Zahvaljujući upravo intelektualnoj svojini, uspevamo da zaštitimo uložen trud i ono što smo stvorili, od krađe, piraterije.

Poruka logopeda Nataše D. Čabarkape: Čuvajte svoju reč, misao, zamisao i ono što ste osmislili, jer vi ste inovatori novih ideja i vizionari koji će drugim ljudima preneti svoju poruku i pomoći u rešavanju njihovih problema.

Pročitajte i...