Uprkos tome što se vakcinacija protiv pertusisa (velikog kašlja) u čitavom svetu sprovodi već više decenija, ta uporna zarazna bolest i dalje predstavlja veliki zdravstveni problem u celom svetu. I ne samo to – poslednjih je godina u mnogim zemljama zapažen porast ove bolesti. Baš zato, mnogi epidemiolozi i drugi stručnjaci traže načine kako da ovoj bolesti stanu na kraj, osmišljavanjem obimnijih programa vakcinacije i poboljšanjem postojećih.

Ali, da krenemo ispočetka. Pertusis ili veliki kašalj je zarazna bolest koju karakteriše snažan napad kašlja. Bolest najteže pogađa one najmlađe, dok se kod starije dece, mladih i odraslih, bolest manifestuje blaže, a ponekad i bez simptoma.

Starija deca i adolescenti na taj način, ni ne znajući, postaju izvor zaraze za svoju mlađu braću i sestre, pre svega ako još nisu prošla primarnu imunizaciju u tri koraka. Međutim, kako je moguće da starija deca nemaju imunitet na ovu bolest, ako su vakcinisana u ranom detinjstvu? Odgovor leži u činjenici da imunitet stečen vakcinacijom protiv pertusisa u ranom detinjstvu, kroz godine pomalo slabi. Zbog toga, pre polaska u školu sve više lekara preporučuje revakcinaciju takozvanom revakcinom, koja će zaštititi prvake od infekcije pri ulasku u veću grupu dece, koju predstavlja škola, ali i ostatak porodice.

Imunitet stečen vakcinacijom štiti od pertusisa u proseku pet godina, pa se tako smatra da bi nakon početne vakcinacije u prvoj godini života, revakcinacije u drugoj i "boostera" (revakcinacije) pre polaska u školu, dakle sa 7 godina, idealno bilo da se revakcinišu i adolescenti u uzrastu od 11-12 godina. Mnoge zemlje razmatraju i uvođenje jedne doze vakcina za roditelje i druge bliske kontakte dece kao i vakcinaciju zdravstvenih radnika koji rade s malom decom.

Kod nas vakcina protiv pertusisa dolazi u nekoliko oblika: za novorođenčad, u vidu petovalentne ili šestovalentne kombinovane vakcine koja pruža kompletnu zaštitu od zaraznih bolesti kao što su difterija, tetanus, hepatitis B, HiB i poliomijelitis (dečija paraliza). Osim toga, novina u kalendaru obavezne imunizacije u Srbiji iz 2020. godine je i vakcinacija predškolaca četvorovalentnom vakcinom koja, pored pertusisa, štiti i od difterije, tetanusa i poliomijelitisa. Ne samo da ova vakcina čuva vaše dete, već i sprečava izbijanje epidemije u školama. Zato ne zaboravite – pre prvog školskog zvona, vreme je za vakcinaciju!

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi Pasteur

MAT-RS-2100080-1.0-03/2021

Pročitajte i...