Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta založila se danas za izmene Porodičnog zakona kako bi se omogućilo da društvo ozbiljnije povede računa o siromašnoj deci u Srbiji.

"Mi (SRS) smo još u prošlom sazivu skupštine više od pola mandata tražili da se menja porodični zakon. Jedan razlog je pitanje hraniteljstva a drugi je to što zakon predviđa da se deca iz Srbije mogu usvajati u inostranstvu, što je nedopustivo i predmet je zloupotrebe dece u smislu prodaje", rekla je Radeta agenciji Beta.

Ona je navela da su u to često umešani i pojedini radnici centara za socijalni rad.

Radeta je dodala da SRS nema ništa protiv hraniteljstva, kada je motiv za to istinski human, ali da postoje primeri da se deca, zahvaljujući neodgovornim radnicima centara za socijalni rad, daju porodicama koje od hraniteljstva prave biznis.

"Oni dobijaju nekoliko desetina hiljada dinara po detetu, i onda uzmu po nekoliko dece koji nose istrošene patike i trenerke biološke dece tih bračnih parova. Tako se nešto, što je zamišljeno kao human gest, pretvara u nešto problematično", rekla je ona.

Prema njenim rečima, potrebno je da centri za socijalni rad "pretrpe analizu i provetravanje".

"Tamo ima poštenih i časnih ali i korumpiranih ljudi. Oni moraju da budu uklonjeni i da odgovaraju za ono što su nezakonito uradili. Nedopustivo je da neka deca idu u hraniteljske porodice samo zato što su im roditelji siromašni", rekla je ona.

Radeta je dodala da je krajne vreme da se ozbiljnije povede računa o siromašnoj deci jer siromaštvu u Srbiji veliko.

"Srbija nije ekonomski tigar kakvim ga predstavlja Aleksandar Vučić. U Srbiji 250.000 dece živi ispod egzistencijalnog minimuma i još toliko na ivici. Pola miliona dece u Srbiji je ugroženo i SRS se zalaže da svako dete do 15 godina mora dobijati dečiji dodatak, i to takav da zaista može da pomogne. I nebitno je kakvog su članovi porodice imovnog stanja, svako dete mora da dobija dodatak", rekla je ona.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)