Ajla Ruterford se prošlog meseca tuširala kada je začula vrištanje ostalih članova porodice. Pojurila je da pronađe svoga supruga Joša, koji je već pokušavao da oživi sinčića Aksela. Nije ni slutila šta se dogodilo. Uprkos svim naporima, mališan je izgubio svest i počeo da plavi, pa je morao da bude hitno prebačen u bolnicu.

Lekari su satima pretraživali i nisu uspeli da pronađu ništa što bi četverogodišnjaku blokiralo grlo – a onda ih je šokirao ultrazvuk snimak.

Tužna majka upozorila je druge roditelje čija deca pohađaju nastavu od kuće, da uvek budu na oprezu i budno ih prate. Njen četverogodišnji sin je izgubio život nakon što je progutao najobičniju špedanlu.

Lekari su ustanovili da se mališan nije gušio, već je progutao špenadlu, koja mu je probila levo plućno krilo, zbog čega nije mogao da diše. Nakon nedelju dana provedenih na intenzivnoj nezi i brojnih analiza, koje su pokazale da je nastupila moždana smrt, dečak je tragično preminuo na rukama svojih roditelja.

Lekari satima nisu znali šta mu je

Par iz grada Grahama u američkoj saveznoj državi Vašington, sada upozorava druge roditelje da bace ili sakriju sve špenadle koje imaju u svom domu kako bi sprečili da njihova deca dožive istu sudbinu.

"Svi ih koriste i potrebno je samo da ih dete pronađe, stavi u usta, udahne i probuši pluća. Ako imate špenadle u kući, izbacite ih ili odvojte na mesto do kojeg vaše dete neće moći da dođe. Nije vredno detetovog života ili povrede. Ne želim da iko prođe kroz ono što smo prošli", apeluje mlada majka.

Lekari su dete priključili na defibrilator pre nego što su odlučili da ga odvedu u Dečju bolnicu Meri Bridž. Više puta su ga pregledali i nisu uspeli da pronađu ništa što bi dečaku blokiralo grlo.

Skener je najzad otkrio da je školarcu špenadla zabijena između rebara nakon što mu je probila levo plućno krilo. Majka je istakla da su lekari morali da provedu dva sata izvodeći traheotomiju, bušeći njenom sinu rupu u grlu kako bi uklonili špenadlu – jer se disajni put zatvara kada vazduh prestane da struji.

Tri dana provedena u bolnici

"On je bio dete koje nikad nije stavljalo predmete u usta. Bilo je to prvi put", izjavila je Ajla za Metro. Nakon operacije dete je bilo priključeno na aparate za održavanje u životu, jer više nije moglo samostalno da diše.

"Lekari su nam prilično otvoreno rekli da se, zato što je toliko dugo bio bez kiseonika i pet puta doživeo srčani zastoj, naš Aksel neće oporaviti. Rekli su nam da se ne nadamo, ali mi smo svejedno očekivali čudo", rekla je ožalošćena majka.

Aksel je bio u bolnici tri dana, ali se nije oporavio

Ajla kaže da je njen sin čak pokušao da udahne vazduh nakon što su mu isključili aparate, pa mu se zenica lagano pomerila.

Par je tada primio tragičnu vest da njihov najmlađi sin neće preživeti. 

Teško je bilo tu vest reći starijem sinu

Doktori su konačno potvrdili da je maleni dečak preminuo. Roditeljima je bilo veoma teško da tragičnu vest saopšte starijem sinu, koji je par dana pre proslavio rođendan.

"Odmah smo saopštili starijem sinu da je Aksel umro. Koristili smo prave reči, nismo rekli da je preminuo ili otišao, već baš tako - umro je. Treba koristiti prave reči u takvim situacijama", rekla je ožalošćena majka.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)